Paduchii de cap sunt insecte mici, fara aripi, de culoare galbena pana la maro, care traiesc exclusiv in par si se hranesc cu sange. Un paduche adult ajunge la dimensiunea de 3-4 mm lungime.
Femela produce, pe perioada vietii, între 200 si 300 de oua, cunoscute si sub denumirea de lindeni, care au dimensiuni mici si o forma ovala . Acestea adera puternic la firul de par printr-o substanta puternic adeziva.Ouale eclozeaza dupa sapte zile si insecta ajunge la maturitate în 10 zile.Cand sug sangele, paduchii isi injecteaza saliva în scalp, generand o reactie de hipersensibilitate, insotita de mancarimi si iritatii severe.

Paduchii se raspandesc foarte usor de la o persoana la alta, tocmai de aceea se intampla ca cei mici sa vina acasa de la gradinita sau de la scoala acuzand mancarimi ale scalpului. Asadar, paduchii se iau foarte usor, dar este foarte greu sa scapi de ei. Chiar si cei mai ingrijiti copii se pot alege cu paduchi, si nu este nicio rusine, pentru ca nu sunt un semn al lipsei igienei personale. Daca cel mic va face paduchi, este posibil ca toata familia sa se pricopseasca cu aceasta problema. Paduchii sunt insecte foarte mici care se hranesc cu sangele scalpului, iar primul semnal ar fi mancarimea resimtita la nivelul acestuia.
Sa nu credeti ca paduchii sar de la o persoana la alta, aceasta este doar o credinta populara. Ei se iau prin contact direct, depun oua si cam asta este totul. Aceasta senzatie de mancarime poate aparea si la cateva luni de la infestarea cu paduchi, insa alergia poate fi o problema destul de severa, pentru ca scalpul se poate inrosi. Puteti depista usor paduchii de cap, chiar si cu ochiul liber, iar ouale pe care le depun sunt de culoare alba, lipite de firele de par si, uneori, pot fi usor confundate cu matreata.

Mai multe despre cum putem scapa de “musafirii nepoftiti” veti gasi aici: SantaDerm Sampon ParasiteS si SantaDerm ParasiteS Spray.